Squash staje się coraz popularniejszą dyscypliną sportu i coraz więcej osób docenia jego wszechstronny oraz dobroczynny wpływ na kondycję fizyczną i sylwetkę. Ze względu na dużą intensywność, podczas gry zwiększa się metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Godzinny trening squasha na umiarkowanym poziomie gwarantuje spalenie do 800 kcal.
Oprócz efektywnego odchudzania gra w squasha, angażując wszystkie grupy mięśniowe, wpływa na ich wzmocnienie oraz harmonijny rozwój, kształtuje postawę całego ciała, pobudza pracę układu kostno-stawowego oraz krążenia. Przyspieszony metabolizm i zwiększenie przepływu krwi przez mięśnie, szczególnie ud i pośladków, redukuje cellulit, ujędrnia ciało i powoduje, że staje się ono smuklejsze, zgrabniejsze i silniejsze.
Zmieniły się godziny otwarcia kortu do squasha - kort jest czynny codziennie od 8:00 do 22:00.
Godzina wejścia | Cena za wynajęcie kortu na godzinę |
8:00 - 15:00 | 45,00 zł |
15:00 - 22:00 | 55,00 zł |
UWAGA:
Zasada nr 1 - Liczenie punktów
Mecz squasha trwa do trzech wygranych setów. Każdy set trwa do jedenastu punktów za wyjątkiem sytuacji gdzie obaj zawodnicy zdobyli po dziesięć punktów.
W tym wypadku wygrywa ten, który zdobywa 2 punkty przewagi. (liczymy jak w siatkówce)
Zasada nr 2 – Rozgrzewka
Przed rozpoczęciem meczu zawodnikom przysługuje 5-minutowa rozgrzewka (po 2,5 minuty na każdej stronie) w korcie w którym ma odbyć się mecz.
Po wymianie piłki lub przerwie w meczu, zawodnicy rozgrzewają piłkę ponownie.
Zasada nr 3 – Serwis
Mecz squasha rozpoczyna się serwisem, a serwującego po raz pierwszylosuje się poprzez pokręcenie rakiety na podłodze kortu. Serwujący, jeśli wykonuje prawidłowo
serwis, serwuje na przemian z lewej i prawejstrony tak długo dopóki nie przegra wymiany po serwisie. Wygrywający bieżącego seta serwuje po raz pierwszy
w następnym. Przed rozpoczęciem każdego seta, oraz po każdym wygraniu serwisu serwujący ma prawo wybrać stronę z której chce serwować po raz pierwszy.
Serwujący musi znajdować się przynajmniej częścią jednej stopy w kwadracie serwisowym nie dotykając ową stopą żadnej z linii ograniczających kwadrat. Serwis
będzie prawidłowy jeśli uderzona piłka trafi bezpośrednio w ścianę frontową kortu powyżej linii serwisowej a poniżej linii autowej i odbije się od podłogi w polu
serwisowym przeciwnika, lub przed odbiciem zostanie przez niego odegrana volleyem.
Zasada nr 10 - Przyznawanie piłki LET'owej
Piłka LET'owa jest piłką nierozstrzygniętą. Wymiana się nie liczy, a zawodnik serwujący serwuje ponownie z tej samej strony. Poza wyżej wymienionymi sytuacjami,
LET można przyznać również wtedy gdy piłka w czasie wymiany uderzy w jakikolwiek przedmiot leżący na podłodze kortu, lub gdy zawodnik powstrzyma się
od uderzenia w obawie o spowodowanie kontuzji u przeciwnika. LET musi być przyznany jeślizawodnik nie był gotowy do odbioru serwisu i nie podjął próby odbioru
i gdy w czasie gry piłka zostanie uszkodzona.
Zasada nr 11 - Gra bez opóźnień
Po pierwszym serwisie gra w każdym secie powinna być prowadzona bezprzerwy. Nie należy wydłużać przerwy między końcem jednej wymiany a początkiem
następnej. Między setami dozwolona jest 90 sekundowa przerwa. Zawodnik może, gdy zachodzi konieczność wymienić części garderoby, lub sprzętu podczas gry.
Zasada nr 12 - Krwawienie, kontuzja, złe samopoczucie
Jeśli u kontuzjowanego zawodnika wystąpi krwawienie, musi być ono zatrzymane zanim dopuści się zawodnika do dalszej gry. Zawodnikowi udziela się odpowiednią
przerwę w grze na opatrzenie krwawienia. Jeśli krwawienie wywołane zostało wyłącznie przez przeciwnika, kontuzjowany zawodnik wygrywa mecz.
Jeśli krwawienie wystąpi ponownie, kontuzjowanemu nie przysługuje kolejna przerwa, chyba że może oddać seta i wykorzysta 90 sekundową przerwę przed
rozpoczęciem następnego do zatrzymania krwawienia. Jeśli mu się nie uda, kontuzjowany zawodnik musi oddać mecz. Jeśli następuje kontuzjowanie zawodnika bez
wystąpienia krwawienia, należy rozstrzygnąć czy kontuzję wywołałprzeciwnik, czy spowodowana została bez jego udziału, czy też obaj zawodnicy przyczynili się
do niej i tak: